Babka s kešu maslom
Sladká vegánska babka vás prekvapí svojou vláčnosťou, ktorú skvele dopĺňajú chrumkavé kešu oriešky a voňavá škorice.
Je vylepšenou verziou klasického chlebíčku, a aj za tie dve hodiny kysnutie to stojí, verte nám!
Cesto:
- 345 g celozrnnej hladkej múky
- 125 ml mandľového mlieka
- 112 g rastlinného masla (napr. Alsan)
- 40 g trstinového cukru
- 10 g instantného sušeného droždia
- 1 llyžička škorice
- štipka soli
Plnka:
- 115 g rastlinného masla
- 150 g kešu masla
- 80 g trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
- štipka soli
- hrsť nasekaných kešu orechov
Postup:
- Najprv jemne zahrejeme mlieko (nesmie byť horúce). V mise zmiešame teplé mlieko s cukrom a zasypeme droždím. Prikryjeme a necháme 10 minút aktivovať droždia. Potom do cesta zapracujeme múku, maslo v izbovej teplote nakrájané na malé kocky, škoricu a štipku soli. Cesto necháme zakryté utierkou kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Pokiaľ máte doma chladnejšie, dajte cesto v prikrytej mise do vyhriatej (vypnuté) rúry na 50 stupňov.
- Po hodine si začnite pripravovať náplň. Rozohrejte rastlinné maslo v menšom hrnci na platni a pridajte kešu maslo. Nakoniec zamiešajte cukor, škoricu a soľ. Zmes dajte mierne schladiť do chladničky.
- Nakysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na veľký obdĺžnik s hrúbkou 2 mm (cca 40x20cm).
- Na rozvaľkané cesto stierkou rovnomerne rozprestrite kešu náplň. Od kraja nechajte po stranách asi 5-10 cm, aby vám náplň nevytiekla.
- Cesto postupne trolujte do veľkej rolády, ktorú potom pozdĺžne narežte na dve polovice. Tie rozrobte na strany a postupne ich zapleťte ako vrkoč.
- Vymažte si vysokú formu na chlebíček olejom a vysypte hrubú múku alebo vyložte papierom na pečenie. Opatrne cukrársku kartou, alebo placatou obracačkou premiestnite zapletenú babku do formy.
- Babku nechajte ešte asi hodinu kysnúť zakrytú utierkou.
- Rozohrejte rúru na 180 ° a dajte babku piecť na 35 minút.
- Ak chcete, aby bola babka po upečení naozaj vláčna a nevadí vám ju trošku prisladiť, tak v 150 ml horúcej vody rozmiešajte dve lyžice cukru a akonáhle vytiahnete upečenú babku z rúry, tak ju polejte cukrovou zmesou. Stojí to za to!
- Babku nechajte úplne vychladnúť, aby s vám pri krájaní nedrobila.
- Podávajte ju len tak alebo s orieškovým maslom.


