Babka s kešu maslom

Sladká vegánska babka vás prekvapí svojou vláčnosťou, ktorú skvele dopĺňajú chrumkavé kešu oriešky a voňavá škorice. 

Je vylepšenou verziou klasického chlebíčku, a aj za tie dve hodiny kysnutie to stojí, verte nám!

Cesto:

  • 345 g celozrnnej hladkej múky
  • 125 ml mandľového mlieka
  • 112 g rastlinného masla (napr. Alsan)
  • 40 g trstinového cukru
  • 10 g instantného sušeného droždia
  • 1 llyžička škorice
  • štipka soli

Plnka:

  • 115 g rastlinného masla
  • 150 g kešu masla
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • štipka soli
  • hrsť nasekaných kešu orechov
Doba prípravy: 140 minut

Postup:

 

  1. Najprv jemne zahrejeme mlieko (nesmie byť horúce). V mise zmiešame teplé mlieko s cukrom a zasypeme droždím. Prikryjeme a necháme 10 minút aktivovať droždia. Potom do cesta zapracujeme múku, maslo v izbovej teplote nakrájané na malé kocky, škoricu a štipku soli. Cesto necháme zakryté utierkou kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Pokiaľ máte doma chladnejšie, dajte cesto v prikrytej mise do vyhriatej (vypnuté) rúry na 50 stupňov.
  2. Po hodine si začnite pripravovať náplň. Rozohrejte rastlinné maslo v menšom hrnci na platni a pridajte kešu maslo. Nakoniec zamiešajte cukor, škoricu a soľ. Zmes dajte mierne schladiť do chladničky. 
  3. Nakysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na veľký obdĺžnik s hrúbkou 2 mm (cca 40x20cm).
  4. Na rozvaľkané cesto stierkou rovnomerne rozprestrite kešu náplň. Od kraja nechajte po stranách asi 5-10 cm, aby vám náplň nevytiekla.
  5. Cesto postupne trolujte do veľkej rolády, ktorú potom pozdĺžne narežte na dve polovice. Tie rozrobte na strany a postupne ich zapleťte ako vrkoč.
  6. Vymažte si vysokú formu na chlebíček olejom a vysypte hrubú múku alebo vyložte papierom na pečenie. Opatrne cukrársku kartou, alebo placatou obracačkou premiestnite zapletenú babku do formy.
  7. Babku nechajte ešte asi hodinu kysnúť zakrytú utierkou.
  8. Rozohrejte rúru na 180 ° a dajte babku piecť na 35 minút.
  9. Ak chcete, aby bola babka po upečení naozaj vláčna a nevadí vám ju trošku prisladiť, tak v 150 ml horúcej vody rozmiešajte dve lyžice cukru a akonáhle vytiahnete upečenú babku z rúry, tak ju polejte cukrovou zmesou. Stojí to za to!
  10. Babku nechajte úplne vychladnúť, aby s vám pri krájaní nedrobila.
  11. Podávajte ju len tak alebo s orieškovým maslom.

Naše produkty použité v recepte: