Lieskovovooriešková bábovka
Nadýchaná, jemná a vláčna bábovka s lieskovými orieškami a osviežujúcim krémom zo smotany je dokonalým dezertom na víkend. Keď vymeníte vajcia za banán a vrch potrite kokosovú šľahačkou, tak je skvelá aj pre vegánov.
Ingrediencie:
- 1 hrnček hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček polohrubej pšeničnej múky
- 1 hrnček mletých lieskových orechov
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- 1 prášok do pečenia
- 1 hrnček mlieka (možno použiť rastlinné)
- ½ hrnčeka rastlinného oleja
- 2 vajcia / 1 banán
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička škorice
- 100 ml smotany na šľahanie 30%
- pol vaničky crème fraîche
- 1 lyžice práškového cukru
- nasekané oriešky / ovocie na ozdobenie
- hrubá múka / kokos na vysypanie
Postup:
Postup:
Rúru rozohrejte na 170 stupňov na horúci vzduch. Formu na bábovku vytrite olejom a vysypte hrubou múkou.
Zmiešajte zvlášť suché ingrediencie: špaldovú a polohrubú múku, namletej oriešky, škoricu, prášok do pečenia a cukor.
V mise zvlášť zmiešajte olej, vajcia, vanilku a mlieko.
Nakoniec zmiešajte suchú a mokrú zložku cesta. Zľahka a krátko premiešajte a cesto nalejte do formy. Stierkou uhlaďte vršok cesta.
Ihneď dajte piecť do rúry na 45 minút.
Bábovku nechajte 10-15 minút po upečení vychladnúť vo forme. Potom ju prikryte tanierom a obráťte.
Než bábovka vychladne úplne, tak si pripravte krém.
V šľahači vyšľahajte zvlášť smotanu do šľahačky a krátko crème fraîche s cukrom. Opatrne je spolu premiešajte.
Krém naneste nožom na vršok bábovky a posypte nasekanými orieškami.



