Piškótová roláda s odvarenou hruškou
Piškótová roláda je ideálny dezert, ak nechcete piecť nič prácneho, ale zároveň milujete tradície a nadýchaný piškótu. Túto roládu pečie moja babička desiatky rokov a viem, že to bude presne ten recept, ktorý sa bude prenášať po generácie. Netradičné je však náplň z hruškového lekváru. Na jeseň bude skvelá aj s Jozefových lekvárom, kde jemný piškótu doplní ľahko kyselkavý chuť sliviek.
Ingredience:
- 1 pohár hruškových lekváru
- 5 vajec
- 5 lyžíc cukru
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice polohrubej múky
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
- Nachystajte si vajcia a cukor.
- Vo vysokej odmerke alebo v šľahači vyšľahajte rozklepnutí vajcia s cukrom.
- Akonáhle budete mať vyšľahanej vajcia do hustej peny, tak jemne metličkou zamiešajte obe múky.
- Pripravené cesto rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 7-10 minút v rúre na 180 stupňov. Výsledné cesto musí tzv. pružiť, ale nesmie byť presušené.
- Krátko po upečení zložte opatrne cesto z papiera a opäť ho naň položte.
- Na ešte vlažnej cesto postupne natrite lekvár.
- Nevynechajte kraja a snažte sa nožom potrieť cesto rovnomerne.
- Postupne roládu trolujte do slimáka tak, aby kraj zostal dole.
- Nakoniec ešte roládu opäť zrolujte do papiera a utiahnite raz dlaňou k sebe a druhú od seba, aby sa lekvár vsiakla do cesta.
- Odležaní roládu nakrájajte na 2 cm kúsky.
- Na záver tesne pred podávaním môžete posypať povrch práškovým cukrom.


