Pistáciový vaječný likér
Vaječniak by nemal chýbať pri žiadnom vianočnom stole ako prípitok! Je ideálnym darčekom pre rodinu aj priateľov. Stačí fľašu ozdobiť mašličkou. Inšpirujte sa našim špeciálnym vaječníkom s pistáciovým maslom. Je ešte jemnejšia a lahodnejšia.
Ingredience:
- 500 ml tučného kokosového mlieka
- 5 žĺtkov
- Struk vanilky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 115 g kokosového cukru
- 280 ml rumu
- 1 kardamón
- 2 lyžice pistáciového masla
Postup:
V menšom hrnci zohrejte mlieko s rozrezaným strukom vanilky, z ktorého vydlabte semienka. Pridajte štipku soli, vanilkový extrakt a kardamón. Nechajte 10 minút lúhovať, nenechajte mlieko prísť k varu.
Medzitým si nachystajte vo vodnom kúpeli 5 žĺtkov a cukor. Začnete jemne šľahať do peny. Akonáhle bude pena horúca a pekne nadýchaná, tak po lyžiciach zašľahávajte zmes mlieka. Vzniknutú penu dajte do hrnca od mlieka a postupne primiešajte pistáciové maslo. Po chvíli vyberte struk vanilky a plod kardamómu. Do vlažnej tekutiny prilejte rum podľa chuti.
Vaječniak prelejte do pohára a dajte vychladiť do chladničky. Nechajte ho odležať aspoň deň, ale najlepšie týždeň. Servírujte len tak alebo darujte svojim blízkym.
Tip: Chuť likéru môžete obmeniť pripraviť si ho napríklad aj z pekanového masla.


