Rožteky s lieskovo-čokoládovým maslom

Niet nad doma upečené rožteky! A nielen také hocijaké, ale plnené naším najlahodnejším maslom z lieskových orieškov a čokolády, ktorú si sami vyrábame. Tieto rožteky nemusia kysnúť, tak ich budete mať hotové raz-dva.

Ingrediencie na 40 rožtekov:

Doba prípravy: 90 minut

Postup:

  1. Najprv si zarobíme kvások. Kocku droždia rozmiešame s vlažným mliekom a cukrom a necháme v teple nakysnúť.

  2. Hladkú múku preosejeme na dosku a urobíme do nej jamku. Do nej rozklepneme 2 vajcia, pridáme zmäknuté nastrúhané maslo, štipku soli a na záver kvások. Všetko spojíme dokopy, spracujeme dohladka. Cesto nebude kysnúť, začneme s ním rovno pracovať.

  3. Cesto rozdelíme na 5 dielov, z každého urobíme bochník, z ktorého vyvaľkáme okrúhlu placku s priemerom asi 40 cm.

  4. Radielkom kruh rozrežeme na 8 dielov (ako tortu). Po obvode kruhu dávame 1 kopcovitú lyžičku náplne – lieskovoorieškového masla. Okraj cesta prehneme z vonkajšej strany cez náplň a rolujeme smerom do stredu k špičke. Vytvarujeme tak rožtek, ohneme ho trošku do oblúčika, aby sme utesnili špičky.

  5. Na plechu rožteky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C asi 20 minút dozlatista.

Naše produkty použité v recepte: