Niet nad doma upečené rožteky! A nielen také hocijaké, ale plnené naším najlahodnejším maslom z lieskových orieškov a čokolády, ktorú si sami vyrábame. Tieto rožteky nemusia kysnúť, tak ich budete mať hotové raz-dva.
Náročnosť: Základy v malike
Doba prípravy: 90 minut
Počet porcií: 40
Ingredience
Ingrediencie na 40 rožtekov:
600 g hladkej múky
2 celé vajcia
375 g masla
1 štipka soli
120 ml mlieka
50 g cukru
42 g droždia
1 vajce na potretie
Najprv si zarobíme kvások. Kocku droždia rozmiešame s vlažným mliekom a cukrom a necháme v teple nakysnúť.
Hladkú múku preosejeme na dosku a urobíme do nej jamku. Do nej rozklepneme 2 vajcia, pridáme zmäknuté nastrúhané maslo, štipku soli a na záver kvások. Všetko spojíme dokopy, spracujeme dohladka. Cesto nebude kysnúť, začneme s ním rovno pracovať.
Cesto rozdelíme na 5 dielov, z každého urobíme bochník, z ktorého vyvaľkáme okrúhlu placku s priemerom asi 40 cm.
Radielkom kruh rozrežeme na 8 dielov (ako tortu). Po obvode kruhu dávame 1 kopcovitú lyžičku náplne – lieskovoorieškového masla. Okraj cesta prehneme z vonkajšej strany cez náplň a rolujeme smerom do stredu k špičke. Vytvarujeme tak rožtek, ohneme ho trošku do oblúčika, aby sme utesnili špičky.
Na plechu rožteky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C asi 20 minút dozlatista.
Sufan.sk
Dokumenty