Zemiakové taštičky s hruškovým lekvárom
Zemiaky, cesto, strúhanka a hrušková lekvár sú veľmi skromné suroviny. Vykúzliť z nich ale môžete skvelé jedlo. Vďakatomuto receptu sa môžete vrátiť do mladých rokov a pripomenúť si chuť restované strúhanky s cukrom.
ingrediencie:
- 600 g zemiakov
- 200 g hrubej múky
- 150 g krupice
- 1 vajce hrušková lekvár
- 100 g strúhanky
- 100 gpráškového cukru
- 150 g masla štipka soli
Postup:
- Zemiaky dajte variť na 20 minút. Po uvarení zlejte vodu z hrnca, nechajte zemiaky chvíľu vychladnúť a ošúpteich.
- Studené zemiaky nastrúhajte najemno a zmiešajte ich s múkou, krupicou, vajcom a štipkou soli.
- Vypracujte cesto, ktoré potom vyvaľkajte na tenký plát. Pomocou poháre vykrajujte kolieska s priemerom cca 6 cm.
- Do stredu kolieskalyžičkou naneste lekvár, preklopte strany k sebe a prstom alebo vidličkou kraja zlepte tak, aby lekvár varením nevytiekla.
- Na platni dajte variť veľký hrniec s vodou a štipkou soli. Taštičky vkladajte do mierne vriacej vody. Varte je zvoľna cca 5minút, kým nevyplávajú, priebežne premiešavajte vareškou, nech sa taštičky nezlepí.
- Uvarené taštičky ihneď dajte do misy s troškou masla, aby sa nezlepili.
- Podávajte ich s nasucho opečenou strúhankou zmiešanou s cukrom. Prelejterozpusteným maslom.


