Sušienky s pistáciami a bielou čokoládou
Neviete si predstaviť sviatočné pečenie bez orechov a lahodnej čokolády? Okrem klasických sladkostí sa vždy oplatí mať pre hostí pripravené aj niečo špeciálne - napríklad domáce chrumkavé sušienky s bielou čokoládou. Tak ich vyskúšajte, uvidíte, že zmiznú zo stola bez mihnutia oka.
Ingredience
- 4 celé vajcia
- 310 g hladkej múky
- 450 g špaldovej múky
- 460 g masla
- 300 g bielej čokolády
- 300 g jemne namletých pistácií
- 350 g trstinového cukru (panely)
- 30 g kukuričného škrobu
- 20 g vanilkovej pasty
- 12 g jedlej sódy
- 12 g prášku do pečiva
- štipka soli
Postup:
Najprv si rozpusťte maslo. Za stáleho miešania ho v hrnci nechajte sfarbiť dohneda, čím získa orieškovú chuť a vôňu. Dajte ho vychladnúť do chladničky, používať ho budete vychladený pri izbovej teplote! Pozor, tento krok nevynechajte, ak ho totiž použijete horúce, rozpustí sa vám čokoláda a to nie je žiaduce.
Vychladnuté hnedé maslo vymiešajte s trstinovým cukrom, pridajte vajcia a znova vymiešajte. Potom primiešajte všetky zvyšné ingrediencie a vypracujte cesto. Cesto rozdeľte na 30 až 60 g porcie, z ktorých následne vyformujte guľôčky a tieto uložte do plastovej krabičky. Guľôčky oddeľte papierom na pečenie po poschodiach, aby sa vám vzájomne nezlepili, a nechajte cez noc v mrazničke.
Druhý deň pečte na 170 °C približne 10 minút a počas pečenia priebežne kontrolujte. Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť a posypte bielou čokoládou alebo na zvýraznenie chuti napríklad maldonskou soľou.