Ovsené cookies
Tento recept je skvelý v tom, že je neuveriteľne variabilný. Namiesto mandľového masla a múky môžete použiť napríklad lieskovoorieškové alebo arašidové maslo a rovnako nasypať do cesta múku z iných orechov. Kľudne pridajte aj semienka, sušené ovocie, obľúbené korenie, kúsky čokolády, nastrúhanú pomarančovú kôru... ale potom odrátajte toľko gramov ovsených vločiek, koľko ste pridali iných surovín.
Ingredience
Na 40 kúskov / 2 plechy:
- 150 g trstinového cukru
- 120 g mandľového masla
- 40 g tekutého medu alebo trstinovej melasy
- 50 ml rastlinného mlieka
- 150 g ovsených vločiek
- 125 g hladkej múky
- 80 g mandľové múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 vrchovatá lyžička škorice
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C. Dva plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie. V mise vyšľahajte cukor, mandľové maslo, med a mlieko dohladka. V inej mise premiešajte suché ingrediencie a prisypte ich k tekutej zmesi. Mixérom všetko zmiešajte do lepkavého a kompaktného cesta. Ak je cesto príliš husté a nedrží spolu, pridajte ešte lyžicu mlieka. Navlhčenými rukami z cesta tvarujte guličky o priemere 2,5 cm, mierne ich splošťte a kladte ich na plechy. Nechajte medzi nimi odstupy, pretože sa počas pečenia roztečú. Sušienky pečte 15 minút, kým nie sú popraskané a zlatisté na povrchu. Dlhšiu dobu pečenia neodporúčam, boli by potom príliš suché. Nechajte ich vychladnúť na plechu a potom uskladnite vo vzduchotesnej nádobe. Sušienky vydržia až dva týždne.
Tento recept vznikol v spolupráci s Děvče u plotny.