Kupovať mačku vo vreci sa nevypláca. A čo sa orechov týka, tak to platí dvojnásobne. To, že sa Šufana môže pochváliť tak skvelou chuťou a kvalitou, nie je vcelku žiadna veda - stačí kupovať kvalitné a čerstvé orechy a vyladiť ich chute počas praženia.
Nie je orech ako orech. Aj keď v sebe totiž orechy skrývajú veľký potenciál živín a chuťou, tak o ne môžu veľmi ľahko prísť: napríklad niekoľkomesačným odložením niekde v sklade, skladovaním v nevhodných podmienkach alebo nešetrným pražením. Bohužiaľ na trhu s orechmi tieto skutočnosti nie sú zas až tak nezvyčajné, rovnako ako prípad, kedy sa orechy pražia, aby nešlo spoznať, že "už to majú za sebou". Pretože ale orechy pre naše produkty musí byť tie najlepšie, strážime si čerstvosť orechov ako psy. A pražíme si zásadne sami.
Keď máme na dlani nepražený orech, spoznáme, či je čerstvý a kvalitný a či do našej výroby dostane zelenú. U praženého orecha by sme nikdy nevedeli, ako starý orech je, či bol pražený šetrnú cestou a taky by sme si nemohli pohrať s chuťami, ktoré si u nás v Košiciach vyľaduje veľmi radi. Preto v čele s vrchným dozorcom na praženie Matejom pražíme sami. Nielen kvôli jedinečnej chuti, ale taky je tu jedna vec, ktorú by ste určite vedieť mali ...
Mnoho pražených orechov je hnané výrobou na rýchlosť, a to aj za cenu, že budú síce pekne "oprančené", no pri vysokých teplotách aj "obohatené o toxický a rakovinotvorný akrylamid, ktorý v tele určite nechcete. Nielenže si teda hráme s chuťami, ale navyše u nášho vlastnú praženia vôbec neponáhľame. Pražíme šetrne, pomaly a za nízkych teplôt, ktoré nám zaručí, že akrylamid sa v našich produktoch nikdy neobjaví.
Sufan.sk