Príprava domácich croissantov vyžaduje starostlivosť a trpezlivosť, ale výsledok rozhodne stojí za to. Tieto domáce plnené croissanty sú lahodnou kombináciou vláčneho domáceho cesta a jemného lieskovoorieškového masla. Poďte si ich s nami pripraviť.
Náročnosť: Základy v malike
Doba prípravy: 60 minut
Počet porcií: 10
Ingredience
Suroviny na 10 kúskov:
Maslová časť:
● 250 g studeného masla
● 50 g hladkej múky
Cesto:
● 25 g čerstvých kvasníc
● 145 ml vlažnej vody
● 1 vajce o veľkosti M
● 1/2 lyžičky soli
● 1 lyžice kryštálového cukru
● 325 - 340 g hladkej múky
● 3- 4 lyžice lískočokoládového masla
● 1 vajce na potretie
Maslo vytiahnite z chladničky a nastouhejte nahrubo. Premiešajte s múkou a vypracujte
z neho štvorec s dĺžkou strany asi 10x10 cm. Pracujte rýchlo, aby sa vám maslo pod
rukami zbytočne neroztápělo, zároveň ale musia byť obe suroviny poriadne
premiešané, aby potom v ceste nezostávali veľké kúsky masla. Nechajte 15-30 minút
chladiť v chladničke.
Kvasnice rozdrobíme a zalejte vlažnou vodou. Lyžicou miešajte, kým sa nerozpustí.
Pridajte ostatné ingrediencie a spracujte hladké cesto, múku prisypávajte postupne,
aby cesto nebolo suché. V robote bude cesto vymiesené asi za päť minút, ručne to bude
trvať o chvíľu dlhšie.
Bochníček cesta poriadne poprášte a podsypejte múkou a pod vlhkou utierkou
nechajte 30 minút odležať. Počas tejto doby stihne lepok v ceste napučať a to sa
stane elastickejšie, navyše začne pomaly kysnúť.
Bochníček cesta rozvaľkajte na kosoštvorec, pričom prostriedok cesta musí zostať
tučnejšia než cípy.
Do stredu cesta umiestnite vychladené maslo a postupne cez neho prekladajte cípy cesta,
aby bolo maslo v ceste dobre zabalené. Prebytočnú múku oprášte, aby vrstvy držali
pohromade.
Teraz aj zoberte k ruke valček a neľakajte sa. Valčekom rozbouchejte cesto na obdĺžnik o
rozmeroch cca 15x30 cm. Jednoducho do cesta bouchejte celou plochou valčeka, aby sa
začalo zväčšovať. Samotné rozvalování cesta tu nefunguje, viem to z vlastnej skúsenosti.
Teraz cesto preložte na trikrát ako list, ľahko poprášte múkou a zakryte vlhkou
utierkou. Nechajte 15 minút chladiť v chladničke.
Krok s rozboucháním cesta zopakujte ešte dvakrát (celkom teda cesto rozboucháte a
preložíte trikrát a vždy bude ešte 15 minút odpočívať v chladničke).
Hotové cesto rozvaľkajte na plát o priemere 50x20 cm a rozkrájajte ho na 10
trojuholníkov (pekný nafotený postup nájdete napríklad u Kitchenette). každý kúsok
cestá naplňte lyžičkou lískooříškového masla a stočte do tvaru croissantu.
Vajíčko rozšľahajte s lyžicou ľadovej vody a croissanty ním potrite. V izbovej teplote je
nechajte kysnúť 30-40 minút, aby zväčšili svoj objem.
Teplovzdušnú rúru predhrejte na 200 stupňov.
Vykysnuté croissanty ešte raz potrite vajíčkom. Naskladajte je na dva plechy
vyloženej papierom na pečenie a pečte 12 minút. Potom plechy prehoďte a pečte približne
ďalších 12 minút, kým nebudú zlatisté. Nechajte ich vychladnúť a potom sa do nich
pustite, najlepšie totiž chutia čerstvo upečené.
Sufan.sk