Pohárové raňajky
Poznáte pohárové recepty? My u Šufana sme si ich obľúbili aj preto, že dokážu splniť požiadavky na vyvážené raňajky a ich príprava nie je vôbec náročná. Nutričná terapeutka Tereza Havlínová pre nás zostavila 5 absolútne skvelých receptov, ktoré prípravu kvalitných raňajok jednoznačne uľahčia.
Vyskúšajte našu pohárovú výzvu a pripravte si na každý deň v týždni jeden z pohárových receptov. Postupne ich sem pridáme medzi 8. 5. a 13. 5.
Koľko času vám pohárové recepty zaberú?
Postup:
#1 Čučoriedkové overnight oats s vanilkou a mandľovým maslom
-
40 g vločiek
-
80 ml mlieka
-
30 g bieleho jogurtu
-
10 g vanilkového proteínu
-
1 lyžička chia semienok
-
štipka pravej vanilky
-
50 g čučoriedok
-
na ozdobenie: čučoriedky, mandľové maslo
Všetky suroviny jednoducho zmiešajte v uzatvárateľnom pohári s viečkom. Ideálne na noc uložte do chladničky. Ráno stačí premiešať, ozdobiť, vziať lyžičku a pustiť sa do raňajok. Ideálne pre tých, ktorí ráno večne nestíhajú alebo pre tých, ktorí si svoje raňajky radi vezmú so sebou do práce alebo do školy.
#2 Jogurt s rozvareným lesným ovocím a kokosovými hniezdami
- 100 g mrazeného lesného ovocia
- 1 lyžica chia semienok
- med alebo iné sladidlo podľa chuti
- 150 g bieleho jogurtu
- na ozdobu: kokosové hniezda s kešu
V malom hrnci (alebo v mikrovlnke) zahrejte mrazené lesné ovocie. K nemu pridajte lyžicu chia semienok, oslaďte podľa chuti a ešte chvíľu ohrievajte. Mala by vám vzniknúť zmes konzistenciou podobná redšiemu džemu. Na dno pohára dajte rozvarené ovocie, pridajte vrstvu bieleho jogurtu a pred podávaním ozdobte kokosovými hniezdami.
#3 Chia jogurt s jablkami a granolou
- 15 g chia semienok
- 1 lyžica medu
- 50 ml vody
- 150 g bieleho jogurtu
- na ozdobu: odvarené jablká, granola, nasekané pekany
Do misky dajte chia semienka, zalejte 50 ml vody a nechajte napučať. Potom ich zmiešajte s bielym jogurtom a oslaďte medom alebo iným sladidlom. Dajte do pohára a ozdobte vrstvou odvarených jabĺk, granolou a nasekanými pekanmi.
#4 Čokoládový termix s lieskovoorieškovým maslom
- 125 g tvarohu z alobalu
- 100 g kyslej smotany
- 2 lyžice lieskovoorieškového masla s čokoládou
- 1 lyžička kakaa
- 1 lyžica medu
- na ozdobu: nakrájaný banán, nasekané lieskové orechy
Orieškové maslo mierne zahrejte, aby malo tekutú konzistenciu. Všetky suroviny dajte do väčšej nádoby a vyšľahajte na hladký krém. Dajte do pohára, ozdobte nakrájaným banánom a nasekanými lieskovými orechmi.
#5 Nepečený cheesecake s jahodami a kešu maslom
- 40 g obľúbených sušienok
- 10 g rozpusteného masla
- 150 g tvarohu z vaničky
- 20 g krémového syra (žervé, Lučina, Philadelphia a pod.)
- 10 g vanilkového cukru
- štipka pravej vanilky
- na ozdobu: jahody, kešu maslo
Sušienky rozmixujte spolu s rozpusteným maslom dohladka a dajte na dno pohára. V miske vyšľahajte tvaroh s krémovým syrom, vanilkovým cukrom a pravou vanilkou. Pridajte do pohára k sušienkovému základu a pred podávaním ozdobte nakrájanými jahodami a kešu maslom.





