Šufan / Blog / Prečo naše odvarené ovocie nenesie názov lekvár

Prečo naše odvarené ovocie nenesie názov lekvár

Ak by ste v našom sortimente hľadali lekvár, bola by to márna snaha. Zato by vás možno zaujali poháre plné nefalšovanej ovocnej slasti, dlho varenej a voňavej, nápadne pripomínajúcej hľadaný lekvár. Ako je to teda s naším odvareným ovocím?

Aby bol lekvár lekvárom, nezaobíde sa vraj bez cukru

Niektorí z našich dlhoročných zákazníkov si určite pamätajú, že predtým sme lekvár skutočne ponúkali. Bohužiaľ, neúprosná európska legislatíva prehovorila jasne a názov lekvár nám na etikete nepovolila. Pri všetkých lekvároch totiž stanovuje minimálne množstvo cukru, ktoré musí výrobok obsahovať. A to pre nás znamenalo jediné – naše poctivé lekváre by sme museli začať dosládzať, čo rozhodne nechceme.

Preto sme radšej prišli s kreatívnym názvom a zachovali si tradičnú receptúru so 100 % ovocnej zložky. Nenechajte sa však zmiasť, naše odvarené trio je aj bez pridaného cukru príjemne sladké. Na výrobu odvarenej slivky používame slnkom nasýtené trnkové odrody, ktoré sú samy osebe výnimočne sladké. Pri hruške a jablku pre zmenu kombinujeme 90 % čerstvého ovocia so sušeným. 

Je to teda jednoduché – aj keď názov lekvár z etikety zmizol, paradoxne by ste poctivejšie lekváre než tie od Šufanu hľadali len ťažko. Každý pohár je nielen bez pridaného cukru, ale aj bez zahusťovadiel, konzervantov, aróm a ďalších nezmyslov.

Ovocie z hanáckych BIO sadov

Ovocie na naše lekváre dozrieva kúsok za Olomoucom, v Troubeliciach, kde Josef Kropáč s rodinou obhospodaruje svoje sady. Podľa vzoru svojich predkov sa snaží žiť v čo najväčšom súlade s prírodou. To znamená, že napríklad pestuje len odrody prispôsobené tamojšiemu podnebiu a nepoužíva žiadne chemické postreky a umelé hnojivá. Aj vďaka tomu jeho sady získali BIO certifikáciu.

Lekváre sa začnú variť hneď po zbere úrody, keď sú plody dokonale zrelé, plné chuti a s vysokým podielom prírodného cukru. Na zmrazovanie sliviek teda môžete zabudnúť. A ako lekvár pripraviť? Stačí ho len trpezlivo variť, miešať a odparovať. Hneď ako je rozvarená ovocná zmes natoľko hustá a lepkavá, že v nej stojí lyžička, je vyhraté. Mimochodom, ak sa niekomu zdá test s lyžičkou málo, môže sa zariadiť podľa hanáckeho porekadla, ktoré hovorí, že lekváre ‚‚mají bêt tak hôsté, že po mrsknutí do stropo nespadnó.‘‘

Nekonečný zdroj inšpirácie v kuchyni

Naše slivkové, hruškové a jablkové lekváre sa v kuchyni rozhodne nestratia. Sú skvelé len tak v jogurte, na palacinkách, lievancoch či pečive, ale skutočné zázraky sa dejú v okamihu, keď sa s nimi pustíte do pečenia. Tá vôňa!

Sami sme vyskúšali, že sú vynikajúce v tradičných kysnutých buchtách, koláčoch, šiškách alebo mrkvových taštičkách. Na plnej čiare u nás však víťazí recept na zemiakové taštičky s hruškovým lekvárom, zlatistou strúhankou a rozpusteným maslom.

Tí, ktorí sa v kuchyni skutočne vyznajú, navyše vedia, aká parádna záležitosť je staročeská lekvárová omáčka. Kreativite sa skrátka medze nekladú a s naším odvareným ovocím to pôjde samo!

Prečo naše odvarené ovocie nenesie názov lekvár Prečo naše odvarené ovocie nenesie názov lekvár
Prečo naše odvarené ovocie nenesie názov lekvár Prečo naše odvarené ovocie nenesie názov lekvár

Prečítali ste si o nich

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba: 6.45–16.00

Dokumenty

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Reklamační protokol

Ochrana osobných údajov

Odstúpenie od zmluvy

Cookies

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas s ich použitím.

Nastavenie cookies

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba Po-Pá:
6.45–16.00

Cookies

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas s ich použitím.

Nastavenie cookies

Veľkoobchod

Nakupovať

Registrácia

Nakupujte pro svůj obchod
Šufan VE VELKÉM