Chai latte vaječný likér
Na prípravu vianočných koláčov je možno ešte priskoro, na prípravu domáceho vaječného likéru s porciou vianočného korenia však nie. Určite nám dáte za pravdu, že s malým pohárikom odležaného domáceho „vajčáka“ ide to vianočné pečenie jednoducho lepšie.
Ingredience
- 4 žĺtky (najlepšie pasterizované)
- 25 g krupicového cukru alebo panely
- 300 ml mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
- 250 g kondenzovaného karamelového mlieka
- 1 vanilkový struk (alebo 5 g vanilkovej pasty)
- 150 ml rumu
- 150 ml Bailey's
- Chai latté korenie
Postup:
1. Misku so žĺtkami a cukrom vložte do vodného kúpeľa a metličkou vyšľahajte žĺtky do peny, ktorá by mala zmeniť farbu na svetlejšiu a mala by zhustnúť. (Ak kúpite pasterizované žĺtky, môžete vynechať krok s vodným kúpeľom a vyšľahať ich klasicky metličkou bez zahriatia.)
2. V ďalšom hrnci zahrejte mlieko, smotanu, kondenzované mlieko, vanilku a chai
latté korenie. Zmes miešajte, aby sa kondenzované mlieko neprichytilo na dne.
3. Keď bude zmes teplá, 1/3 z nej prilejte do žĺtkov. Žĺtky s mliekom spojte, čím
vyrovnáte teplotu. Tento krok je potrebný na to, aby sa žĺtky v
celej zmesi nezrazili. Nalejte žĺtky do hrnca, celú zmes spojte a za stáleho miešania zahrievajte. Zmes začne hustnúť, konzistencia by mala byť ako redší
puding. Vždy počítajte s tým, že po vychladnutí zmes ešte trochu zhustne.
4. Zmes zložte z plameňa. Alkohol vmiešajte buď hneď, studený z chladničky, čím
zastavíte varenie…, alebo až po vychladnutí podľa chuti a konzistencie. Pokiaľ ste
teda zmes mali príliš hustú, vždy ju môžete alkoholom (alebo mliekom) zriediť.
Skladujte v chladničke.