Mandľová horúca čokoláda s vianočným korením
Nič vás nezahreje a nezavonia vašim domovov tak ako poctivá a lahodná horúca čokoláda. Zastavte sa na chvíľu a pripravte si spoločne s rodinou pravú horúcu čokoládu – s chuťou vianočného korenia a španielskych mandlí.
Ingredience
Sirup:
- 250 g cukru alebo panely
- 250 ml vody
- 10 g vanilkového struku
- 1 ks škorice
- 4 ks badyánu
- 4 ks klinčekov
- 4 g mletého muškátového orieška
- 4 g mletej škorice
Mandľové mlieko:
- 100 g mandlí
- 400 ml vody
Pomer na 1 porciu horúcej čokolády:
- 30 g horúce tmavé čokolády 70%
- 20 ml sirupu
- 300 ml mandľového mlieka
Postup:
Na prípravu koreneného sirupu najprv skaramelizujte cukor v hrnci a nechajte ho úplne rozpustiť na miernom ohni. Hrniec nakloníme tak, aby karamel stekal po jednej strane, a po častiach ho zalejeme najlepšie horúcou alebo vriacou vodou, pričom pomaly miešame lyžicou, aby sa hrudky rozpustili. Dávajte pozor, karamel je vriaci a voda sa najprv odparí, potom sa teploty vyrovnajú a karamel sa vo vode rozpustí a spojí. pridajte všetky koreniny a nechajte dôkladne rozvoniavať. Vyberte a nechajte vychladnúť, potom preceďte.
TIP: Tento sirup môžete použiť aj na horúce kakao!
Teraz si jednoducho pripravte vlastné mandľové mlieko, ktoré dodá vašej čokoláde ten správny sviatočný nádych. Rozmixujte orechy a vodu v pomere 1:4 vo výkonnom mixéri (naozaj opatrne). Potom jednoducho použite sitko a utierku (alebo čistú utierku), aby čisté mandľové mlieko odkvapkalo. Mandliam trochu pomôžte, vezmite do ruky utierku a vytlačte z nej zvyšok tekutiny. V utierke vám zostanú rozmixované mandle, takže ich určite nevyhadzujte! Neváhajte a použite ich buď do jogurtu, na prípravu müsli, alebo ich použite v inom zo svojich vianočných receptov.
A teraz sa pustime do samotnej horúcej čokolády. Buď sa držte pomeru napísaného na obale horkej čokolády a pridajte len korenený sirup, alebo použite vlastný pomer. Všetky ingrediencie dajte do hrnca a za stáleho miešania metličkou priveďte do varu. Nechajte čokoládu mierne zhustnúť a ihneď podávajte.