Zapečená ovsená kaša s marhuľami, ríbezľami a kardamómom
Túto kašu si v jesennom období zamiluje snáď úplne každý. Kombinácia šťavnatých marhúľ, voňavého kardamómu a chrumkavých pekanov z nej totiž robí priam pohladenie na duši. A čo jej dodáva extra dávku sviežosti? No predsa vanilkový labneh a lyofilizované ríbezle!
Ingredience
Na prípravu kaše:
- 50 g ovsených vločiek bez lepku
- 50 g sušených marhúľ (nakrájané na kocky)
- ½ lyžičky kardamómu
- ½ lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
- 30 g pekanového masla
- 250 g vody alebo plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 1 zrelý banán
- 20 g čakankového sirupu alebo iného sladidla
- 50 g ovocného pyré jablko-marhuľa
- ½ balenia pekanových hniezd
Na ozdobu:
- labneh (z receptu o palacinkách)
- 1 vanilkový cukor
- kôra z ½ citróna
- 15 g lyofilizovaných ríbezlí
- ovocné pyré jablko-marhuľa
Postup:
Najprv premiešajte labneh s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou a dajte bokom. Rúru predhrejte na 180°C. Zmiešajte všetky suché suroviny – ovsené vločky, kardamóm, kypriaci prášok a sušené marhule – v jednej miske. V zaváracom pohári premiešajte pekanové maslo s vodou alebo mliekom. Roztlačte banán vidličkou a pridajte ho do zmesi spolu s ovocným pyré, pekanovým mliekom a vajcom, všetko dobre prešľahajte metlou. Spojte suché a mokré suroviny a nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. Povrch posypte podrvenými pekanovými hniezdami. Pečte 25 minút v spodnej časti rúry, kým nie je stred kaše spevnený, a nechajte ju mierne vychladnúť. Podávajte s ovocným pyré, vanilkovým labnehom a lyofilizovanými ríbezľami. Dobrú chuť!