Zelené mandľové palacinky s labnehom, cuketou a slanou granolou
Tieto mandľové palacinky sú plné výrazných chutí - kombinácia krémového labnehu, šťavnaté cukety a chrumkavé slané granoly urobí dojem na každého milovníka sviežosti. Labneh si jednoducho pripravíte doma a granola, ktorá má dymový podtón, dodá celému pokrmu originálnu chrumkavú bodku.
Ingredience
Palacinkové cesto:
- 125 g zmesi na mandľové palacinky
- 30 g mandľového masla
- 300 g vody alebo plnotučného mlieka
- 2 vajcia
- 2 g soli
- 80 g baby špenátu
- 4 g estragónu (lístky z dvoch vetvičiek)
Náplň:
- 400 g plnotučného gréckeho jogurtu (na labneh)
- 10 ks sušených paradajok v oleji
- 8 plátkov pražskej šunky
- 1 cuketa
- vinaigrette (ocot, olivový olej a soľ)
- 1 PL ghí
Slaná granola:
- 100 g údených mandlí
- 50 g semienok (slnečnicové, tekvicové, sezamové)
- 1 PL Orechiana
- 50 g ovsených vločiek bez lepku
- ½ PL javorového sirupu
- štipka soli, korenie
- 30 g olivového oleja
- 6 g dijonskej horčice
Postup:
1. Príprava labnehu:
Namočte bavlnenú látku (napr. plinu) a vyžmýkajte prebytočnú vodu. Do cedníka vložte túto látku nad misku a na ňu nalejte grécky jogurt. Zaviažte látku špagátom a zaveste, aby z jogurtu mohla odkvapkávať tekutina. Nechajte prekvapkávať aspoň 30 minút (ideálne cez noc v chladničke).
2. Slaná granola:
V jednej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie. V druhej prešľahajte javorový sirup, olivový olej a dijonskú horčicu. Suché ingrediencie vmiešajte do mokrých, premiešajte a pečte na plechu pri 160 ° C po dobu 20 minút. Granolu počas pečenia aspoň dvakrát premiešajte, aby sa rovnomerne opražila.
3. Palacinkové cesto:
Do mixéra dajte vodu alebo mlieko, mandľové maslo, zmes na palacinky a vajcia, a všetko premixujte. Potom pridajte špenát a estragón a mixujte do hladka. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť a potom z neho na panvici s ghí opekajte tenké palacinky.
4. Náplň:
Sušené paradajky nakrájajte na kocky. Cuketu nakrájajte na 1 cm kocky a opečte na olivovom oleji. Osoľte a ešte teplú cuketu polejte vinaigrette (zmes octu, oleja a soli).
5. Plnenie palaciniek:
Polovicu labnehu si odložte na iný recept (napr. zapečenú kašu), zvyšný labneh osoľte a okoreňte. Každú palacinku naplňte labnehom, šunkou, opečenou cuketou, sušenými paradajkami a slanou granolou. Palacinky preložte na polovicu alebo zarolujte a nakrájajte. A teraz už len stačí si palacinku vychutnať!