Na sociálnych sieťach a pri stánkovom predaji sa nás často vypytujete: „A načo sa tie maslá vlastne používajú?“ My odpovedáme: „Podľa toho, ako vy potrebujete!“ Ak si aj napriek tomu neviete rady alebo sa len chcete inšpirovať, určite sa vám budú hodiť tipy, ktoré sa nám za tie roky osvedčili. 

Kde orechové maslá nemôžu chýbať

Predstavte si nedeľné ráno. Domom či bytom sa šíri vôňa palaciniek alebo lievancov… a na stole je pripravený bohatý výber ingrediencií, ktoré sa už čoskoro stanú súčasťou palacinkovej či lievancovej hostiny. A súčasťou výberu sú tiež… orechové maslá

 

„V palacinkovej mašinérii nehrajú v kontexte slovenskej raňajkovej kultúry orechové maslá príliš významnú rolu.“ Toto by asi stálo v úvodnom odseku veľkej výskumnej práce o raňajkách. A my sa pýtame prečo? Vedľa marmelády, tvarohu, hromád ovocia a sirupov by orechové maslá nemali chýbať! A teraz sa absolútne nebavíme o „čokoládobohvieakých“ nátierkach, ktoré prekypujú cukrom a palmovým tukom. Poriadne orechové maslá úžasne doplnia chuť lievancového či palacinkového cesta, mimochodom, vyskúšajte naše lievance s mandľovým maslom, slivkami a makom

 

Do vašej raňajkovej misky maslá patria

Pri raňajkách ešte chvíľu zostaneme. Nemali by sme totiž zabúdať, že orechové maslá sú ideálnym spoločníkom raňajkových ovsených kaší alebo napríklad granol či smooties. Šufanovské granoly aj kaše už síce orechové maslá obsahujú, napriek tomu je viac ako vhodné pridať si nejakú tu lyžicu navyše. 

 

Orechové maslá ako zdravé maškrtenie

Poznáte to, do obeda ďaleko, ale niečo drobné by sa do vás už vošlo. Odporúčame vám namiesto sladkostí vyskúšať radšej zdravšie maškrtenie, ktoré vám navyše zmysluplne dodá energiu, hlavne v podobe tukov. Na to sa hodia napríklad naše maslá kombinované s čokoládou, či už maslo mandle-biela čokoláda alebo lieskovo-čokoládové maslo, alebo arašidovo-čokoládové maslo. Niekto to doplní pečivom a skvelá desiata je na svete. My však viac odporúčame dať si orechové maslo len tak na lyžičku. 

 

A konečne… s maslami toho napečiete…

Maslá sú ideálnou súčasťou dezertov a koláčov. Nefungujú síce tak, aby ste nimi mohli nahradiť štandardné mliečne a rastlinné tuky, pri príprave dobrôt však môžu výslednú chuť zmeniť na nepoznanie. Chcete nejakú inšpiráciu? Rýchle a fantastické sú guľôčky s lieskovo-čokoládovým maslom, ale napríklad také banánové cupcakes s arašidovým maslom tiež nie sú na zahodenie. A kto by to bol povedal, aj tradičnú bábovku môžete doplniť lieskovoorieškovým maslom!  Mohli by sme takto pokračovať donekonečna. Schválne, skúste si zaexperimentovať sami! Alebo si prejdite naše recepty

 

Orechové maslá žiadna dogma

A tak je to dobre. Nekonečne veľa variantov znamená, že sa orechové maslá nemôžu stratiť v žiadnej domácnosti. Ešte predtým, ako si nejaké kúpite, odporúčame sa mrknúť na náš predchádzajúci článok Na čo si dať pozor pri výbere orechového masla. Maškrteniu zdar! 



Naše odporúčané produkty: