Bezlepkové brownies s kešu maslom
Toto bezlepkové vegánskej brownies je šité na mieru všetkým milovníkom čokolády. Vďaka prirodzene bezlepkovým vločkám, kvalitnému kakau a kešu maslu je veľmi výživné a ponúka sa ako zdravšie alternatíva. Chuťovo je však na nerozoznanie od toho klasického.
Ingredience
Suroviny:
- 2 lyžice jemne pomletého ľanového semienka + 5 lyžíc vody
- 1 hrnček bezlepkových ovsených vločiek, zomletých na múku
- ¼ hrnčeka kakaového prášku
- ½ lyžičky prášku do pečenia
- ½ lyžičky soli
- ¾ hrnčeka rastlinného mlieka
- ¾ hrnčeka kešu masla + 2 lyžice na ozdobenie
- ¾ hrnčeka kokosového cukru
- vanilka - vyškrábnutý struk asi na špičku noža
- 40 g kvalitnej čokolády
Postup:
- Najprv si predhrejte rúru na 175 stupňov. V malej mištičke zmiešajte pomleté ľanové semienko a vodu. Nechajte ich napučať 5 minút.
- Medzitým si pomeľte ovsené vločky na múku. Vo väčšej mise zmiešajte pomleté vločky, kakaový prášok, prášok do pečenia a soľ. Premiešajte a pridajte rastlinné mlieko, kešu maslo, kokosový cukor, semienka z vanilkového struku a pripravenú alternatívu vajcia - ľanové semienko.
- Premiešajte všetko metličkou, a nakoniec zamiešajte nasekané kúsky čokolády.
- Pripravte si hlbšie obdĺžnikovú nádobu na pečenie (cca 23x28 cm) a vyložte ju papierom na pečenie.
- Cesto vlejte do formy a na vrch naneste kešu maslo a špajdľou ho rozmiešajte. Nakoniec posypte nasekanými kúsky čokolády.
- Dajte piecť na 20-22 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte ešte 15 minút vo forme vychladnúť. Potom môžete podávať.
Brownies je najlepšie ešte teplé, ale vydrží až 5 dní. Keď si ho pred podávaním rozohrejete na chvíľu v mikrovlnke alebo v rúre, tak bude ešte o kus lepšie.
Tento recept vznikol v spolupráci s Lenkou Skarupovou.