Poslednou dobou ma stále chuť na sladké. Mám chuť na raw dobroty, na oriešky, na karamel ..... tak som to všetko spojila dohromady a vytvorila skvelú (takmer) raw verzii tyčiniek Snickers. Sú sladené len troškou medu, sladkosť zaisťujú hlavne datle a pri ich jedení vás vôbec nemusí trápiť čierne svedomie - sú v nich totiž samé zdravé veci. Najlepšia časť je raw karamel z datlí, arašidového masla Šufánek, kokosového krému a štipky soli, toho by som sa mohla ujesť!
Kokosový krém získate tak, že necháte plechovku kokosového mlieka cez noc v chladničke. Ráno ju otvoríte, z tekutej časti si urobíte potrebné smoothie a tuhú bielu časť použijete do receptu.
Náročnosť: Prvýkrát v kuchyni
Doba prípravy: 120 minut
Počet porcií: 12
Ingredience
Korpus na 12 kúskov:
120 g celých mandlí
55 g strúhaného kokosu
45 ml rozpusteného kokosového oleja
35 ml tekutého medu
štipka soli
Datľový karamel:
170 g vykôstkovaných datlí
100 g jemného arašidového masla Šufánek
50 g pražených nesolených arašidov
100 ml kokosového krému (tej bielej časti)
45 ml rozpusteného kokosového oleja
štipka (kľudne aj väčšie) soli
Na obalenie:
200 g čokolády 50-70% kakaa
30 ml kokosového oleja
Plastovú krabičku o veľkosti cca 10x16 cm vyložte potravinárskou fóliou. Najprv si pripravte korpus. V mixéri zomeľte mandle a kokos na jemnú múku. Múku presypte do misky, pridajte k nej kokosový olej, med a soľ a rukami vypracujte hmotu pripomínajúce vlhký piesok. Hmotu natlačte do krabičky a umiestnite ju asi na 10 minút do mrazničky.
Ďalšia vrstvou je karamel. Datle zalejte vriacou vodou a nechajte ich pol hodiny odstáť - počas tejto doby krásne zmäknú. Scedené datle, arašidové maslo Šufánek, kokosový krém, kokosový olej a soľ dajte do mixéra a mixujte, kým sa zo všetkého nestane jednoliata pasta. Túto datľovú pastu nalejte na vychladený korpus, rovnomerne posypeme arašidy a a nechajte v mrazničke aspoň tri hodiny stuhnúť. Korpus opatrne vyklopte z krabičky a ostrým nožom rozkrájajte na tyčinky s veľkosťou asi 2x8 cm alebo aj menšie.
Čokoládu s kokosovým olejom rozpustíme vo vodnom kúpeli a namáčajte v nej jednotlivé tyčinky. Klaďte ich na tanier vyložený papierom na pečenie a nechajte ich stuhnúť opäť v chladničke. Tyčinky uchovávajte buď v chladničke, kde vydrží asi týždeň, alebo v mrazničke, kam na ne môžete tajne chodiť. Pred konzumáciou je nechajte asi 20 povoliť v izbovej teplote.
Tento recept vznikol v spolupráci s dievčatami pri sporáku.
Sufan.sk
Dokumenty