Poslednou dobou ma stále chuť na sladké. Mám chuť na raw dobroty, na oriešky, na karamel... tak som to všetko spojila dohromady a vytvorila skvelú (takmer) raw verzii tyčiniek Snickers. Sú sladené len troškou medu, sladkosť zaisťujú hlavne datle a pri ich jedení vás vôbec nemusí trápiť čierne svedomie – sú v nich totiž samé zdravé veci. Najlepšia časť je raw karamel z datlí, arašidového masla Šufan, kokosového krému a štipky soli, toho by som sa mohla ujesť!
Ingredience
Korpus na 12 kúskov:
Datľový karamel:
Na obalenie:
Plastovú krabičku o veľkosti cca 10x16 cm vyložte potravinárskou fóliou. Najprv si pripravte korpus. V mixéri zomeľte mandle a kokos na jemnú múku. Múku presypte do misky, pridajte k nej kokosový olej, med a soľ a rukami vypracujte hmotu pripomínajúce vlhký piesok. Hmotu natlačte do krabičky a umiestnite ju asi na 10 minút do mrazničky.
Ďalšia vrstvou je karamel. Datle zalejte vriacou vodou a nechajte ich pol hodiny odstáť – počas tejto doby krásne zmäknú. Kokosový krém získate tak, že necháte plechovku kokosového mlieka cez noc v chladničke. Ráno ju otvoríte, z tekutej časti si urobíte potrebné smoothie a tuhú bielu časť použijete do receptu. Scedené datle, arašidové maslo Šufánek, kokosový krém, kokosový olej a soľ dajte do mixéra a mixujte, kým sa zo všetkého nestane jednoliata pasta. Túto datľovú pastu nalejte na vychladený korpus, rovnomerne posypeme arašidy a a nechajte v mrazničke aspoň tri hodiny stuhnúť. Korpus opatrne vyklopte z krabičky a ostrým nožom rozkrájajte na tyčinky s veľkosťou asi 2x8 cm alebo aj menšie.
Čokoládu s kokosovým olejom rozpustíme vo vodnom kúpeli a namáčajte v nej jednotlivé tyčinky. Klaďte ich na tanier vyložený papierom na pečenie a nechajte ich stuhnúť opäť v chladničke. Tyčinky uchovávajte buď v chladničke, kde vydrží asi týždeň, alebo v mrazničke, kam na ne môžete tajne chodiť. Pred konzumáciou je nechajte asi 20 minút povoliť v izbovej teplote.
Tento recept vznikol v spolupráci s Děvče u plotny.
Sufan.sk