Tradičný veľkonočný mazanec
Tradične sa pečie na Bielu sobotu, ale vonia tak krásne, že by pokojne mohol byť na stole každú nedeľu. Poctivý kysnutý mazanec s hrozienkami, citrónovou kôrou a mandľami je skrátka klasikou, ktorá nikdy nesklame. Nadýchaný, voňavý a ideálny na raňajky alebo na sviatočný stôl.
Ingredience
- 15 g čerstvého droždia
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 130 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 60 g masla
- 60 g cukru
- kôra z 1 citróna
- 2 lyžice hrozienok (namočených v rume alebo horúcej vode)
- hrsť mandlí + na posypanie
- ½ lyžičky vanilky
- ½ lyžičky soli
Postup:
Najprv si pripravte kvások: rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a rozmiešajte do kašičky. Prilejte vlažné mlieko a nechajte pod utierkou 10 minút vzísť. Medzitým si pripravte cesto – do misy preosejte múky, pridajte žĺtky, zvyšok cukru, soľ, citrónovú kôru, vanilku, namočené hrozienka, nasekané mandle a prilejte kvások. Všetko dobre premiešajte a hneťte asi 3 minúty. Potom pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a hneťte ďalších 5 minút, kým nevznikne hladké cesto. Nechajte kysnúť zakryté asi 1–1,5 hodiny. Z vykysnutého cesta vytvarujte bochník, položte na plech s papierom na pečenie, zakryte a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Potrite rozšľahaným vajcom, posypte plátkami mandlí a pečte v rúre predhriatej na 165 ° C zhruba 45 minút dozlatista.
 
                                             
                                             
                                 
         
         
         
                                 
         
         
         
                                             
                                             
         
         
         
         
                                             
                                             
         
         
         
         
         
                                             
                                             
         
         
         
         
         
                                             
                                             
         
         
         
         
         
                                             
         
         
         
         
         
         
                                             
         
         
         
         
         
                                             
         
         
         
         
         
                                             
                                             
         
         
         
         
                         
                 
                     
                     
                     
             
                             
                             
                             
                        